banner-feb22-ua.jpg
12.05.2019 01:27:00

Найперше слово – «мама». 12 травня – День матері

Найперше слово – «мама». 12  травня – День матері

«Мама» - найперше слово, яке пестить слух до кінця життя. Найніжніші й дбайливі руки. Найдобріше і чуйне серце.

У це чудове свято – День матері, колектив АККО Інтернешнл щиро вітає кожну матусю. Бажаємо в будь-якій життєвій ситуації, в будь-який день тижня відчувати себе найулюбленішою і неповторною. Нехай чуйне материнське серце завжди буде спокійно битися в такт із радістю, успіхом і гордістю за своїх дітей. Будьте здорові та щасливі, адже ви – наше все!

Історія свята

Традиційно у другу неділю травня відзначається міжнародне свято – День матері.

Хоча в Україні свято офіційно визнали лише у 1999 році, його історія ведеться ще із XII ст. – у Великобританії аж по XIX ст. відзначалася так звана Материнська неділя (англ. Mothering Sunday) — четверта неділя Великого посту, присвячена вшануванню матерів у всій країні.

Ідея виділити окремий день для відзначення єдності матерів у боротьбі за мир з'явилася вперше у пацифістів і була оприлюднена відомою американською пацифісткою Джулією Ворд Гоув у 1872 році. Проте підтримки не знайшла.

Офіційно ж День матері вперше встановили 8 травня 1914 року у США, з ініціативи Анни Джарвіс з Філадельфії, яка запропонувала день вшанування матерів та їхньої ролі у житті кожної людини у пам'ять про свою матір, Анну Марію Рівз-Джарвіс, яка була відомою громадською діячкою та боролася за розвиток сфери охорони здоров'я у США. Листи з цією пропозицією Анна писала до державних установ, законодавчих органів і видатним особам, починаючи з 1907 року.

У 1910 питання зрушилось з місця - штат Вірджинія перший визнав День Матері офіційним святом. І вже у 1914 році, як зазначалося, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів. Після завершення Першої світової війни День Матері почали відзначати і в Європі.

Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 85 країн, в тому числі Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія та ін.).

Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові, на Тернопільщині, влаштовувалися фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.

У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулося в Україну. А з 1999 року День матері набув офіційного статусу Указом Президента України.

Поділитися в соціальних мережах:

Місце проведення

  • Адреса виставки:

    Україна, Київ,
    Проспект Берестейський (Перемоги), 40-Б

  • Час роботи:

    10:00 – 17:00

  • Телефон:

    +38 (044) 456 38 04

  • Метро:

    Червона лінія М1, "Шулявська"

  • Таксі:

    +38 (093) 012 32 23